Fietsen in Zuidwest ... door het park en langs architectuur ...

Het Zuiderparktheater organiseert deze zomer weer tal van interessante activiteiten. Niet enkel voor bewoners van Escamp, maar interessant voor alle Hagenaars. Bekijk de agenda van het theater op www.zuiderparktheater.nl.

U kunt ook dit jaar weer deelnemen aan een van de twee fietstochten die ik in Zuidwest heb uitgezet. Een fietstocht van twee uur langs de kunstwerken in het Zuiderpark en een fietstocht van twee en een half uur langs kunst en architectuur in Den Haag Zuidwest.

           

Het Zuiderpark

Het Zuiderpark ontstaat in 1908 in het hoofd van architect Berlage: een groot Volkshuis, een Volksplein èn een Volkspark: het Zuiderpark. In 1937 opent het park de poorten. Vier jaar later, van april tot juni 1941, midden in de oorlog, is er zelfs een heuse beeldententoonstelling ‘Bloemen en Beelden’.  Enkele beelden uit die tijd kunnen we nog steeds bewonderen. De collectie beelden in het Zuiderpark is anno 2022 heel gevarieerd. Abstract werk, figuratief, brons, steen, metaal, werk uit de jaren ’40 en ’50 en beelden uit de 21e eeuw.

We fietsen langs pakweg 30 werken en staan bij elk kunstwerk even stil: Wat stelt het voor? Wat vinden we ervan?

 

     

Kunst en architectuur en 10.000 nieuwe woningen...

 

Den Haag Zuidwest is onderdeel van Escamp en staat de laatste tijd behoorlijk in de belangstelling. Na de oorlog begint de wederopbouw bij Morgenstond, vlak naast het park, en de laatste woningen verschijnen rond 1967 bij Bouwlust, in de buurt van de Lozerlaan. De wederopbouw is ook de periode van de 1%-regeling en daaraan danken we de rijke collectie kunstwerken: met een beetje goede wil tel je meer dan 80 kunstwerken in Den Haag Zuidwest.

De laatste jaren krijgt Zuidwest een minder goede pers. Sociale problemen, armoede, gebrek aan goede (havo-)scholen, slechte staat van de woningen. Voor de Gaarden, de Dreven en de Zichten zijn bouwplannen voor meer dan 4000 nieuwe woningen. Ook daar besteden we aandacht aan tijdens onze fietstocht. En natuurlijk staan we stil bij een aantal kunstwerken en bij een aantal bijzondere gebouwen.

      

Vertrek

 

De fietstochten vertrekken vanuit het Zuiderparktheater. Kom zo mogelijk een half uurtje of een kwartiertje eerder, dan heb je nog tijd voor een kopje koffie. De tochten door het park duren twee uur en de tocht door Den Haag Zuidwest twee en een half uur. En als het regent? Niks zo mooi als een bronzen kunstwerk in de regen…

De data               

03 juli              10.00 - 12.00 uur        Beelden in het Zuiderpark

03 juli              13.30 – 16.00 uur       Kunst en architectuur Den Haag Zuidwest

 

09 juli              10.00 – 12.30 uur       Kunst en architectuur Den Haag Zuidwest

10 juli              13.30 – 1`5.30 uur      Beelden in het Zuiderpark

 

16 juli              10.00 – 12.00 uur       Beelden in het Zuiderpark

17 juli              13.30 – 16.00 uur       Kunst en architectuur Den Haag Zuidwest

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de website van het Zuiderparktheater. Zie de agenda daar. www.zuiderparktheater.nl

Piet Vernimmen

Benieuwd naar meer verhalen over kunst en/of architectuur in Den Haag en in Den Haag Zuidwest? Bekijk dan de aangeboden stadswandelingen en fietstochten, zoals bijvoorbeeld 'Uniek Den Haag Zuidwest', 'Naar Ot en Sien', en ‘Kunst in de stad’. Of naar de rest van het originele aanbod van wandel- en fietstochten in Den Haag.