Fonteinen van Hubert Hierck

Fonteinen van Hubert Hierck

FONTEINEN VAN HUBERT HIERCK

EEN VERBORGEN JUWEEL IN MARIAHOEVE

Den Haag kent nogal wat fonteinen. De allermooiste, die in Mariahoeve, functioneert helaas niet meer als fontein en is van Hub Hierck. Een andere fontein van Hierck, Çascade’ staat in het Verversingskanaal, ter hoogte van de Weimarstraat. Hij kreeg voor deze fontein de opdracht van ‘Openbare Werken’ van Den Haag, om de voltooiing van de nieuwe gemeentelijke verbrandingsoven in 1970 te markeren met een opvallend voorbeeld van moderne kunst. Huub Hierck (1917-1978), studeerde aan de Kon. Academie voor Beeldende Kunst en ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenaar: hij maakte schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, collages, metaalplastieken, graffito, hij bouwde decors en ontwierp wandtapijten.

Cascade

 

‘Cascade’ (1970) in het Verversingskanaal zit ingenieus in elkaar. Het gaat in feite om een 6 meter hoge smalle vierkante buis die aan de zijden, om en om, is afgezet met vijf gehoekte panelen die naar boven toe steeds kleiner worden. Als je die middenkolom wegdenkt – je moet trouwens goed kijken om hem wèl te zien- lijkt het alsof de ruitvormen in het luchtledige midden aan elkaar vastgeklonken zitten. Doordat de driehoeken aan de zijkanten naar beneden toe steeds groter zijn, stroomt het water in een brede waaier naar beneden. De pomp die 5000 liter water per minuut kan verwerken, spuit het water pulserend weer omhoog.

L'art pour l'homme

Hierck was een gewaardeerd kunstenaar, zowel bij het publiek, als bij collega’s, architecten en studenten. Dat komt vooral door zijn opvatting dat je met kunst moet proberen de maatschappij op een hoger plan te krijgen. Niet l’ art pour l’ art, maar l’ art pour l’ homme.  Dat laatste merkt ook de wijk de Haagse wijk Mariahoeve, waar hij als ‘esthetisch begeleider’ voor het te ontwerpen sportgebied Overbosch niet enkel de inrichting van het gebouw, de gevelversieringen en de gangen van de administratieruimtes, maar ook de omgeving en zelfs de straatstenen als zijn werkopdracht beschouwt.

Water en lucht

Bewoners van Mariahoeve kennen waarschijnlijk het 4 meter hoge koperplastiek aan de gevel van de voormalige MTS voor Fotografie aan het Tarwekamp. Oud-studenten van de Sociale Academie aan de Saffierhorst herinneren zich ongetwijfeld die andere beroemde fontein van Hierck die daar nog steeds op de binnenplaats staat: vijf verstelbare sproeiers spoten in de Sociaal-Academietijd het water tegen een aluminium spiraal zodat het water als een twee meter hoog gordijn naar beneden viel. De fonteinfunctie is er helaas niet meer, maar het werk is zeldzaam gracieus, zonder twijfel de mooiste fontein ooit in Den Haag.

Ambassador Lounge

In het Zuiderpark staat een roestvrijstalen kunstwerk, net achter het zwembad, dat eveneens aan Hierck wordt toegeschreven. Menig oma zegt tegen haar kleinkind: ”Kijk daar, een vliegend olifantje!” En mocht u binnenkort een chique feestje hebben op het aangemeerde SS Rotterdam in Katendrecht, kijk dan in die Ambassador Lounge tijdens het dansen even naar de twee grote panelen aan de zijwanden ‘Water’ en ‘Lucht’, van jawel, Hub Hierck.

Piet Vernimmen

Deze blog is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in KonkreetNieuws, wijkkrant voor het Regentesse- en Valkenboskwartier.