Statenkwartier- Indische Wandeling

Persinggahan

Persinggahan
Insulinde
Hendrik van den Eynde

Insulinde
Hendrik van den Eynde
Glas in lood
Henri van der Stok

Glas in lood
Henri van der Stok
Nirwana
Jan Wiebenga

Nirwana
Jan Wiebenga

Het Statenkwartier- Indische wandeling

In Den Haag,  de weduwe van Indië , ligt het Indisch verleden op straat. Het Statenkwartier herinnert in hoge mate aan Indië. Een wandeling van de Indische Tantes tot een van de contractpensions aan de Prins Mauritslaan tegenover het pand waar de Pasar Malam werd ‘geboren’.

Het Statenkwartier was op het eind van de 19e, begin 20e eeuw, een nieuwbouwwijk. Couperus, de schrijver van ‘De Stille Kracht’, zei dat ie er nooit zou willen wonen, ook al kreeg hij er een huis cadeau.

De wandeling start bij de ‘Indische Tantes’ van Yvonne Keuls en daarna lopen we naar Persinggahan,  het tehuis voor de (zee)baboes, Veel kindermeisjes werden, eenmaal hier in Nederland, van de ene op de andere dag  werkster. ‘Middeleeuwse uitbuiting’ stond in pamfletten.

Natuurlijk ook aandacht voor de ethische politiek’, een bami-fabriekje, de woonhotels, de Indische tentoonstelling in 1932, Indische kunstenaars en architecten. En voor de Max Havelaar van Miultatulli. We eindigen met een prachtig gedicht van Tjalie Robinson.

Deze wandeling is ontworpen samen met collega-stadsgids Gerard Scholtes. Bij een groot aantal deelnemers, maken we twee groepen met elk een eigen gids.


Indische Tantes
Loek Bos

Indische Tantes
Loek Bos

Verdere informatie

Ontmoetingsplaats

De wandeling start bij het beeld ‘Twee Tantes’ aan het Frederik Hendrikplein.

Tijdsduur

De wandeling duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Groepsgrootte

Minimaal 5 personen

Prijs

€5,00 euro per persoon

Wij houden van Den Haag en u straks ook!

De fietstochten

De wandeltochten en museum rondleiding